Lev i synk med din menscykel

Kvinnohälsa. Menscykel. Att leva ett cykliskt liv. Kanske känner du dig redan helt hemma här, eller så är det här svårt och otillgängligt. Vad menar alla med “ett cykliskt liv ens en gång?” Hur ska man ta tag i det där? Kanske känner du av din menscykel på något mindre härligt sätt varje månad? Du är inte ensam. Idag lider 80% av kvinnorna av någon form av hormonell obalans. 

80% of women suffer from hormonal imbalances

75% of women say they do not understand their hormones

60% of women feel lonely in their hormonal journey

För mig  började det som en frustration. Att jag inte riktigt förstod mitt mående. En frustration över att det tydligt var såhär det skulle vara. Att jag som kvinna bara skulle hacka i mig att må skit, att blöda, att bli som en blöt fläck, och samtidigt att det kostar massa pengar med pissiga mensskydd. Dessutom så skulle man skämmas lite för det, fast det ju är det mest naturliga i hela världen? Hur kunde dessa två saker motsätta sig så enormt mycket? Såhär felkonstruerad kan kvinnokroppen ju bara inte vara. Jag minns så tydligt känslan av att inte vara ett med min kropp. Jag förstod bara inte hur det kom sig att jag mådde som jag gjorde. I ett desperat försök att söka svaret hos andra, utanför mig, så blev jag bara besviken, om och om igen.  Och hur kommer det sig att jag som lever i min kropp, inte ens kan förstå den? Varför fick jag inte lära mig om min menscykel i skolan? 

Den kvinnliga menscykeln får otroligt lite plats, givet vad gett och fortsätter att ge oss, nämligen LIV. Det är lite kunskap om kvinnlig biologi och även om det sakta förbättras, så är det fortfarande ett tabubelagt ämne i samhället. Att prata om menscykeln som helhet, eller delar av den, tex blödningen, är fortfarande svårt och skamfyllt, även kvinnor emellan. Det vi behöver göra är att bryta stigmatisering, skapa förståelse, både på ett biologiskt plan, men även praktiskt. Så vi kan bryta den här negativa spiralen och slippa leva i en illusion där kvinnohälsa inte får ta sin naturliga, rättfärdiga plats. Det är dags att börja se kvinnohälsa ur ett holistiskt perspektiv, där vi förstår att allt hänger ihop, att helheten speglar vårt mående.

Kvinnor och män är inte lika. Kvinnokroppen fungerar helt annorlunda än en mans kropp och det är dags för oss alla att lära känna just kvinnokroppen, vilket tyvärr har hamnat i skymundan då det mesta vi vet idag när det kommer till kost, träning, hälsa, medicin baseras på en mans kropp. Jag skriver det igen. Kvinnor och män är olika.

Just nu lever vi i ett samhälle där vi bara blir sjukare och sjukare i utbrändhet, stress och ångest. Ett resultat av så många olika parametrar, exempelvis ett resultat av ett maskulint “görande” och ständigt presterande. Där vi lever direkt tvärtemot det vår natur, vår biologi skulle önska av oss. Så blir vi såklart sjuka. 

Genom att lyssna på kroppen, som så många av oss tyvärr inte ens hör idag, så kan vi med relativt små medel, snabbt börja må mycket mycket bättre. Jag tror att vi alla känner igen oss i hur mycket bättre vi mår när vi fått en god natts sömn än de nätter vi sovit dåligt. Eller hur mycket trevligare och balanserade vi känner oss om vi ätit tillräckligt med bra och näringsrik mat än när vi slarvat. Det jag försöker säga är att vi måste ge kvinnokroppen rätt förutsättningar för att må bra - skapa en bra miljö inom oss för att kropp och sinne ska kunna må bra. Kvinnans kropp är gjord för en månatlig hormonell cykel och signalerar när det finns obalanser eller när vi inte tar hand om den på rätt sätt. 

Genom att hedra och ta hand om vår biologi, vår kvinnocykel (menscykeln) så skapar vi direkt ett motgift till stressen, ångesten och utbrändheten med mera, som så många av oss idag lider av. Vi kan skapa balans i det annars väldigt maskulina samhälle vi lever i idag, där "görande" premieras, och må bättre. Vi kan till och med upptäcka vår egna inneboende kraft, det som finns där inom dig, det som finns inom mig. Så när du lever i enlighet med dig själv och dina behov, fysiskt, mentalt, emotionellt och spirituellt så kommer du i kontakt med din inneboende kraft, ytterligare en dimension av dig. Den nya kontakt med dig själv kommer hjälpa och stärka dig på alla sätt i livet, personligt och i alla dina relationer. 

Att lära sig att älska sin kvinnocykel, och i sin tur finna djupare kärlek, förståelse och självmedkänsla.  

För mig trillade polletten ner när jag började förstå att min liv styrdes av inte bara en, utan två inre klockor så var det som att allt föll på plats. Dygnsrytmen och den 28 dagars infradiska rytm. Det tillåter mig att njuta mer, göra mer av det jag älskar i livet och ta hand om min energi. Hur går det ens ihop tänker du kanske nu? Suck hörde jag nog med. Hur ska det går till? Om du är ens lite som jag var, så förstår jag dig. Livspusslet dränerar, lägg sen på allt du drömmer om att göra..

Känner du igen dig i något av följande påståenden:  

 • Jag har ångest
 • Jag räcker inte till
 • Dagarna är för korta, jag behöver fler timmar på dygnet.
 • Ibland känner jag mig helt splittrad
 • Jag går över mig själv för att bara fortsätta leverera. 
 • Jag orkar inte göra allt
 • Jag hinner inte ens fantisera om det jag längtar efter. 
 • Vadå sexliv? Vem hinner ens ta tag i relationen?
 • Jag hinner knappt med mina barn. Livspusslet går inte ihop. 

Jag tror vi alla känner igen oss, i alla fall på några punkter. Jag tror att du inte respekterar din andra inre klocka, nämligen din 28 dagars infradiska rytm. Det dränerar dig och din energi. Tricket är inte att öka takten och skärpa till sig, utan det är att göra mindre.  Jag vet att det är en radikal tanke. Den kanske kittlar dig, eller gör att du vill stänga boken

Hur gör man då? Jag vill inte att du slutar läsa här, att du tänker att du inte orkar ytterligare ett projekt. Så jag berättar redan nu, att mycket av det som krävs för att du ska leva i linje med dig själv, är att ta bort måsten, och lyssna mer på vad kroppen säger dig. VILA och att inte pressa sig själv är centralt. Men låt oss ändå börja från början. 

Din livsstil, hur du väljer att leva ditt liv och alla dom där små vardags situationerna är det som sen blir helheten och därmed även din cykliska hälsa. Genom att påverka vår livsstil så kan vi både förebygga och lindra hormonella obalanser som påverkar vårt mående under menscykeln. 

Dela upp menscykeln i några olika pusselbitar som alla måste tas om hand, samt finnas på plats för att det ska finnas balans och välmående. 

 • Kost/näringsmedvetenhet
 • Fysisk aktivering
 • Återhämtning

Ge dig själv tydliga förutsättningar för att kunna leva ett cykliskt medvetet liv. Har du en fysisk kalender? Ta fram pennor, och börja med att färgkoda dina veckor. Välj färg själv. Det viktiga här är att göra det så tydligt som möjligt. Var blöder du? När ungefär är din energi påväg upp? Var ungefär ägglossar du, och sen var börjar din energi dippa igen? 

Börja förstå, läsa på och leva mer i synk MED din kropp, istället för MOT din kropp!

Jag är så tacksam och stolt över att min bok finns där ni finns. Du kan köpa den hos OhLaMoon för att läsa mer, lära dig, och förhoppningsvis kanske jag även kan inspirera dig till ett liv som är mer i samklang med din biologi!

Kramar Sheila
Foto: Emma Tüll