Så lever du med månens olika faser

Happy Full Moon! I den här artikeln delar Moon Sister Annika Panotzki med sig av hur hon lever med månens olika faser och hur du på bästa sätt kan ta tillvara på hennes energier. 

Du är ju en riktig Moon Sister, hur började du leva efter månen?
– När jag gjorde ett djupdyk i den shamanska traditionen från Anderna fick jag lära mig att leva i samklang med alla elementen. Månen blev en "Grandmother Moon" som jag utvecklade en nära relation till under denna resa och har varit så i många år nu. Hon hjälper mig att ständigt vara i en förnyelse och att följa flödet.

På vilket sätt lever du med månen?
– Jag lever vardagligen med ritualer och ceremonier. Runt Nymåne och Fullmåne gör jag djupare ceremonier både för mig själv och håller cirklar för andra att ta del i. Dels ärar jag månen för hennes magi och lärdomar som jag får men främst jobbar jag med hennes energier. I Fullmånen tittar jag alltid på hur månaden varit och utvärderar vad som inte gynnar mig och min väg. Helt enkelt vad som känns tungt och inte ger mig glädje. Det gör jag ett rituellt avslut på. Det kan se olika ut men ofta drar jag kort, skriver och bränner symboliskt det som ska lämnas. I min väg jobbar jag mycket med eldceremonier både Fullmåne och Nymåne, som har en snabb transformation i sitt element och symboliskt bär upp ens drömmar upp till Universum.

I fullmånen och dagarna innan och efter tar jag gärna hand om mig själv lite extra. Ritualbad, Hjärt-meditationer, mer mys och mer stilla. Bra tid att rensa kristaller och fylla dem med ny energi i hennes sken.

Vid Nymånen drömmer jag in nya drömmar och sätter ny energi i manifestation. Här har jag mer energi att skapa, genomföra och vara aktiv. I Nymånen kör jag gärna en cleanse med juicer och smoothies och en rejäl scrub samt renande Ritualbad.

Hur påverkar månens energier oss människor?
– Månens energi är den vilda feminina. Hon är i konstant förändring där hon representerar cykeln av liv och död. Fullmånen representerar döden eller vintern och Nymånen pånyttfödelsen och våren. Symboliskt handlar det om att inte fastna i förflutet utan ständigt förnya oss, släppa taget om gammalt och vara mer i nuet. När vi är i nuet öppnar vi oss för vardaglig magi som synkronicitet, symboler och meddelanden från Universum. Vi känner oss mer guidade i vårt liv. Man säger också att "Grandmother Moon" vakar över oss om natten när vi sover. Månen är i min tradition kopplad till halschakrat som handlar om att stå i sin sanning, våga uttrycka sig själv fullt ut och prata upplyftande om sig själv och andra.

Vilka fördelar finns det med att leva med månen och hennes olika faser? Hur kan det få oss att må bättre?
– Det feminina finns i både kvinnor och män. Däremot känner vi kvinnor extra mycket av månens faser och har en lika vild och föränderlig energi likt henne. Det tror jag att alla vi kvinnor känner igen. Det är viktigt att vi tillåter alla sidor av oss själva och är ödmjuka till dessa faser. Det är vår sanna natur som "Moon Sisters"!

Vad är ditt bästa tips att göra vid fullmåne?
– Stäng dörrar där du läcker energi. Det som inte längre känns roligt, upplyftande och meningsfullt.
Bra att ta det mer lugnt och känna in alla känslor som nu är förstärkta. De vill säga något!
Skriv mycket i din journal. Starta inga nya projekt under fullmånen. Har du svårt att stå i din sanning eller stå upp för dig själv i tal? Låt månens sken lysa på ditt halschakra för rening och stärkande effekt.

Vad är ditt bästa tips att göra vid nymåne?
– Gör vision boards, drömknyten med örter och blommor, dröm stort, starta nya projekt, boka det där nya mötet och tillåt dig att verkligen vara kreativ. Gå också in i action. Vad är första steget, gör det sen! Ett steg i taget mot drömmarna! Bra tid för förnyelse, rensning, hälsomat och träning.

Psst! Lyssna på förra veckans avsnitt av Soul Care Podden för att lära dig mer om hur du kan leva med månens olika faser. Du hittar det HÄR!